Magento Tuturial 005 – Κατηγορίες και υποκατηγορίες

1020 510 master
  • master
  • 0

Σήμερα πρόκειται να σας δείξω πώς να δημιουργήσετε την πρώτη σας κατηγορία χρησιμοποιώντας το Magento Community. Όπως βλέπετε, οι κατηγορίες στο site είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεστε την πλοήγηση σε αυτό. Οι κατηγορίες εμφανίζονται στην πλοήγηση από προεπιλογή, και προς το παρόν έχουμε Furniture (έπιπλα), Electronics (ηλεκτρονικά), και Apparel (ενδύματα), που είναι οι κατηγορίες που ήρθαν με το δείγμα δεδομένων. Παρακάτω στις υποκατηγορίες του Furniture (έπιπλα) έχουμε Living Room (σαλόνι) και Bedroom (κρεβατοκάμαρα), κάτω από τα Electronics (ηλεκτρονικά) έχουμε Cell Phones (κινητά τηλέφωνα), Cameras (φωτογραφικές μηχανές), και Computers (υπολογιστές), που καθένα έχει επίσης τις δικές του υποκατηγορίες, και κατόπιν Apparel (ενδύματα), που επίσης έχει κάποιες υποκατηγορίες. Οπότε πρόκειται να δημιουργήσουμε μερικές νέες κατηγορίες, και πρόκειται να δημιουργήσουμε μία νέα υποκατηγορία, για να δούμε πώς γίνεται. Οπότε ας πάμε στον πίνακα διαχείρισης. Και αν θυμάστε, εάν χρειάζεστε βοήθεια για να τον βρείτε, απλά πληκτρολογήστε το URL σας και /admin, και τότε συνδεθείτε με τα στοιχεία σας. Θα έρθετε εδώ, στον Admin Panel (πίνακα διαχείρισης). Θα κάνουμε κλικ στον Catalog (κατάλογο), και κατόπιν στο Manage Categories (διαχείριση κατηγοριών).

Πρόκειται να προσθέσουμε μία Root Category (βασική κατηγορία). Θα κάνουμε κλικ στο Add Root Category (προσθήκη βασικής κατηγορίας). Και πρόκειται να λάβουμε αυτές τις πληροφορίες. Μπορείτε να δώσετε όποιο όνομα θέλετε, με βάση τον τύπο του καταστήματος σας. Τώρα πρόκειται να την ονομάσουμε Level Up Products (προϊόντα ανώτερου επιπέδου).  Πρόκειται να είναι μία νέα κατηγορία, τελικά θα την ονομάσουμε Tutorials (μαθήματα), γιατί είναι λίγο πιο ταιριαστό. Ας πούμε ότι εδώ πουλάμε μαθήματα. Και μπορείτε απλά να γράψετε Digital Tutorial Videos (ψηφιακά βίντεο μαθημάτων), αυτή η περιγραφή μπορεί να εμφανίζεται στη σελίδα, εάν θέλετε. Ο Page Title (τίτλος σελίδας) πρόκειται να είναι απλά Tutorials (μαθήματα), επειδή θέλω να είναι έτσι. Δεν πρόκειται να ανεβάσουμε εικόνα εδώ, αυτό θα το κάνουμε αργότερα, θα σας δείξω πώς γίνεται. Δε χρειάζεται να γράψουμε κάτι στο Meta Keywords (λέξεις κλειδιά), μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή να γυρίσουμε εδώ και να το κάνουμε αυτό, δεν είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα εδώ.

Είναι ενεργή; Ναι, είναι. Θέλετε να είστε βέβαιοι ότι επιλέξατε αυτό το κουτάκι ελέγχου εδώ, αλλιώς η κατηγορία σας δε θα εμφανίζεται. Αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος για να κρύβετε και να εμφανίζετε κατηγορίες, χωρίς να τις διαγράφετε. Ας πούμε ότι έχετε μία κατηγορία στο site σας, και γνωρίζετε ότι πρόκειται να εξακολουθήσετε να πουλάτε αυτά τα προϊόντα, οπότε πιθανόν να μη θέλετε να την διαγράψετε, απλά θέλετε να την κρύψετε για λίγο, αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να το κάνετε. Και κατόπιν μπορείτε αν θέλετε να μην την συμπεριλάβετε στην πλοήγηση, αλλά τώρα θέλουμε να εμφανιστεί, οπότε θα την συμπεριλάβουμε. Δε χρειάζεται να βάλετε κάτι στο URL key (κλειδί URL), θα δημιουργηθεί αυτόματα, εάν δεν το ορίσετε εσείς, και πιθανότατα θα είναι “tutorials” με μικρά γράμματα, και αυτό είναι αρκετά καλό για μένα, οπότε θα το αφήσω έτσι. Ας κάνουμε κλικ στην καρτέλα Display Settings (ρυθμίσεις εμφάνισης), εδώ θα δούμε “Products only” (μόνο προϊόντα), ρωτάει εάν θέλω να εμφανίζεται ένα CMS Block – Content Management System Block (πεδίο συστήματος διαχείρισης περιεχομένου), όχι δε θέλω. Είναι αναδυόμενο; Όχι. Δε θέλω να κάνω κάτι ιδιαίτερο εδώ. Το μόνο που θέλω είναι να θέσω να εμφανίζονται τα προϊόντα. Κατόπιν είναι το Custom Design (προσαρμοσμένος σχεδιασμός), δεν έχουμε κάποιον προσαρμοσμένο σχεδιασμό για αυτή την κατηγορία. Αυτό θα το δούμε περαιτέρω σε πιο προχωρημένα μαθήματα, αλλά τώρα δε χρειάζεται να ανησυχείτε γι’αυτό, επειδή απλά θα χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο σχεδιασμό που έχουν και οι άλλες κατηγορίες. Αυτός είναι ένας απλός τρόπος να προσθέσετε προϊόντα στην κατηγορία σας. Εφόσον δεν έχουμε προϊόντα μαθημάτων, ας προσθέσουμε Computer (υπολογιστή), και Gaming Computer (υπολογιστή παιχνιδιών), και, ας δούμε τι άλλο έχουμε, θα προσθέσουμε ένα-δύο ακόμα πράγματα. Αργότερα μπορούμε να τα αφαιρέσουμε, όταν θα έχουμε μαθήματα στον κατάλογο μας, αλλά εφόσον προς το παρόν δεν έχουμε, προσωρινά θα προσθέσουμε αυτά, για να δούμε τη διαδικασία, και θα αποθηκεύσουμε την κατηγορία. Τώρα που την έχουμε αποθηκεύσει, βλέπετε ότι έχει εμφανιστεί εδώ, κάτω από τη βασική μας κατηγορία Root Catalog (βασικός κατάλογος).

Ίσως δεν είστε ικανοποιημένοι με αυτή τη θέση, κανονικά θέλαμε να είναι ακριβώς κάτω από τον Root Catalog (βασικό κατάλογο), ήταν δικό μου λάθος, αλλά κάνοντας κλικ στο Add Root Category (προσθήκη βασικής κατηγορίας), ουσιαστικά δημιουργήσαμε μία καινούρια βάση εδώ, κάτω κάτω. Μπορούμε να φέρουμε την κατηγορία μας ακριβώς εκεί που εμείς θέλουμε, δηλαδή ακριβώς κάτω από τον Root Catalog (βασικό κατάλογο). Εάν αρχικά είχαμε επιλέξει Add Subcategory (προσθήκη υποκατηγορίας), δε θα είχαμε αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο η ελπίδα δεν έχει χαθεί, δε θα χάσουμε αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε απλά να κάνετε κλικ και να σύρετε, και να την τοποθετήσετε κάτω από το Apparel (ενδύματα). Είναι ωραίο και εύκολο, μπορείτε απλά να σύρετε και να αφήσετε, και πρόκειται να λειτουργήσει. Ας αποθηκεύσουμε ξανά. Ας κάνουμε ανανέωση σε αυτή τη σελίδα. Όπως βλέπετε, η κατηγορία μας τώρα εμφανίζεται στη βασική μας πλοήγηση. Είναι εδώ, Tutorials (μαθήματα), εάν κάνετε κλικ πάνω της, θα δείξει τα προϊόντα που της προσθέσαμε, εδώ είναι τα 4 προϊόντα μας. Χρησιμοποιεί τον ίδιο βασικό σχεδιασμό. Εάν είχαμε προσθέσει εικόνα, θα εμφανιζόταν εδώ. Τώρα ας προσθέσουμε μία υποκατηγορία, και θα βάλουμε και μία εικόνα, έτσι για πλάκα. Για να προσθέσουμε μία νέα υποκατηγορία, πρώτα κάνουμε κλικ στο Tutorials (μαθήματα), παιδί της οποίας θέλουμε να είναι η υποκατηγορία μας. Αφότου επιλέξουμε το Tutorials (μαθήματα), κάνουμε κλικ στο Add Subcategory (προσθήκη υποκατηγορίας). Και πρόκειται να την ονομάσουμε Magento Tutorials (μαθήματα Magento). Εδώ πρόκειται να επιλέξω μία εικόνα. Τα μόνα πράγματα που είναι υποχρεωτικό να συμπληρώσουμε είναι το Name (όνομα), Is Active (είναι ενεργό), που Yes (ναι), θέλουμε να είναι, και εάν θέλουμε να συμπεριληφθεί στο μενού πλοήγησης, το οποίο θέλουμε.

Δεν έχουμε προσαρμοσμένους σχεδιασμούς, ή κάτι ανάλογο, οπότε κάνουμε κλικ στο Save (αποθήκευση). Εάν παρατηρήσατε, η υποκατηγορία Magento Tutorials (μαθήματα Magento) προστέθηκε αυτόματα κάτω από την μητρική κατηγορία Tutorials (μαθήματα), και εάν θέλουμε να την μετακινήσουμε κάπου αλλού, αρκεί να τη σύρουμε και να την αφήσουμε. Οπότε ας ελέγξουμε ξανά τη σελίδα μας. Αν παρατηρήσετε, τώρα κάτω από το Tutorials (μαθήματα) έχουμε την υποκατηγορία Magento Tutorials (μαθήματα Magento). Και το SHOP BY (αγορές ανά κατηγορία) την πρόσθεσε αυτόματα στο μενού του, και μας λέει πόσα προϊόντα έχουμε κάτω από το Magento Tutorials (μαθήματα Magento), που δείχνει 0, εφόσον δεν υπάρχει κανένα προϊόν. Ας κάνουμε πλοήγηση στο Magento Tutorials (μαθήματα Magento), για να δούμε πώς δείχνει η σχεδίαση της σελίδας με την εικόνα. Είναι η ίδια σχεδίαση, αλλά η εικόνα είναι τεράστια, όχι πολύ καλή επιλογή εικόνας, αλλά εμφανίζεται εδώ, και τα προϊόντα εμφανίζονται από κάτω. Σίγουρα θα θέλετε να επιλέξετε μία εικόνα που να ταιριάζει σε μέγεθος, ανάλογα με την εμφάνιση που θέλετε να δώσετε. Φυσικά εδώ δε χρειαζόταν να το κάνουμε αυτό. Απλά να ξέρετε, ότι η εικόνα εμφανίζεται κάτω από τον τίτλο και πάνω από τα προϊόντα σας από προεπιλογή. Φυσικά με τον καιρό θα μπορέσετε να φτιάξετε τα δικά σας πρότυπα και τους δικούς σας σχεδιασμούς, αλλά για τώρα αυτή είναι η σχεδίαση που σας δίνεται στο Magento.

Αυτός είναι ο τρόπος να δημιουργήσετε μία κατηγορία και μία υποκατηγορία. Στα επόμενα λίγα μαθήματα θα μελετήσουμε τις ιδιότητες. Αφότου δημιουργήσουμε τις δικές μας ιδιότητες, μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας νέα πρωτότυπα. Θα θεωρήσουμε όλα αυτά ως φυσικά προϊόντα, και πιθανόν αργότερα να δημιουργήσουμε και κάποια ψηφιακά προϊόντα, για να σας δείξω πώς γίνεται. Εάν έχετε ερωτήσεις ή σχόλια, παρακαλώ αφήστε ένα σχόλιο σε αυτό το βίντεο.